Den här sidan är en annons

Vi sätter Upplands-Bro på hållbarhetskartan

I drygt två år nu har den tronat längs E18, strax efter avfarten till Bro: den ståtliga kraftvärmeanläggningen vid Högbytorp. Anläggningen som väcker både nyfikenhet och stolthet.

Det här är E.ONs flaggskepp i Stockholm. Här producerar vi återvunnen fjärrvärme till hushåll och företag. Samtidigt produceras upp till 30 MW elektricitet vilket är ett viktigt lokalt tillskott i den här delen av regionen där vi har en allvarlig kapacitetsbrist i elnäten, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Kraftvärmeanläggningen står för en blandning av tradition och nytänkande. Att utnyttja samhällets restprodukter för att göra el och värme är ingen ny teknik. Nytänkandet består i stället av synergier och samverkan. Närheten till miljöföretaget Ragn-Sells skapar hela tiden nya möjligheter. 

– Tillsammans med Ragn-Sells har vi tagit återvinning till nya nivåer. Genom att ligga i direkt anslutning till varandra och samarbeta kan vi återvinna alltmer ur avfallet som kommer till oss. Energi så klart – men också metaller av olika slag och mineraler. Värdefulla ämnen som minskar behovet av att utvinna nytt. 

Att ligga nära innebär också ett minskat behov av transporter företagen emellan. Lastbilar ersätts med transportledningar. Samarbetet skapar även nya affärer. I våras signerades ett avtal om ånga från kraftvärmeanläggningen till Ragn-Sells nya anläggning för saltåtervinning på området. 

– Tack vare anläggningen kan Upplands-Bro fortsätta att växa på ett hållbart sätt. Flera stora bostadsområden byggs i kommunen och stora företag etablerar sig här. Samtidigt vill allt fler invånare skaffa solceller på taket och ha en laddbox för elbilen. Då måste vi utnyttja resurser och energi på ett hållbart sätt. Det gör vi här i Upplands-Bro, avslutar Lena Berglund.