Text: Anders Post
Foto: Richard L Eriksson
Hur känns det att ha namngivit ett hus som blivit populärt? Attefallshusen är bygglovsbefriade, varför var det viktigt?
– Det känns jättekul, jag har mött så många som löst sina vardagsproblem tack vare de reformer/förenklingar vi gjorde. Det gäller även utbyggnaden av hus där man kan bygga ut 15 kvadratmeter utan bygglov.
Före dig inrättade Birgit Friggebo (FP) 1979, som bostadsminister den populära ”Friggeboden” dock en mindre byggnad. Tror du att någon kommande minister tar till samma knep att gå till historien med en ännu större bygglovsbefriad byggnad?
– Det tror jag absolut, kan någon minister i en regering hitta lösningar som förenklar vardagen för människor så får de gärna ha namn efter den ministern.
Som bostadsminister uttryckte du ibland en vilja att förkorta tiden som det tar att invänta överklaganden i samband med antagande av detaljplaner. Hur ser du på det i dag? Vad behöver ändras?
– Det utredningsförslag som vi lade fram ledde till att ett steg i överklagandeprocessen slopades. Man borde även överväga en administrativ avgift för de som överklagar, vilket skulle innebära att fler seriösa överklaganden kom fram. Viktigast är dock bra samråd under planprocessen.
Vad tycker du om dagens hantering av överklagande tex Länsstyrelsens, där en enskild handläggare kan påverka ett resultat negativt eller positivt vilket kan inverka menligt och kostsamt för en kommun?
– Utgångspunkten måste vara att vi litar på att bedömningar är korrekta och att man gör sitt bästa, men det finns alltid ett visst utrymme för värderingar. Därför bör det vara ett kollektivt beslutsfattande i alla delar.
Hur väl känner du till Upplands-Bro? Vad tänker du när du hör kommunens namn?
– En kommun som legat lite i skymundan ifrån storstaden, men visat framfötterna på senare år och blivit en mer expansiv kommun.
Har du några råd hur Upplands-Bro ska lyckas möta efterfrågan och samtidigt bevara den lantliga miljön som till stora delar är viktig för kommunen att bevara?
– Det gäller ju att man har en noga genomtänkt idé vad man vill med sin kommun. En bra översiktsplanering och att man prioriterar mark- och detaljplanearbetet och ser till att det är goda förutsättningar för investerare som bygger det man planerat. När det gäller Upplands-Bro, så tror jag att förutsättningarna är goda för att utveckla trädgårdsstäder med småskalig bebyggelse.
Regeringen har infört bidrag till bostadsbyggande vilket främst gäller små hyreslägenheter. Hur ser du på det?
– Jag är skeptisk till den typen av investeringsbidrag, det riskerar att bli bidrag som styr byggandet. Satsa på bra generella spelregler för byggbranschen, och förstärk bostadsbidraget för dem som har det sämst ställt.
Du har erfarenhet av att leda allmännyttans bolag i Jönköping och tidigare i styrelsen för ett allmännyttans bolag i Stockholm. Hur ser du på allmännyttans roll i framtiden?
– Det är bra med en aktiv allmännytta. Men jag är skeptisk till de kommuner som har en alldeles för stor allmännytta, den får inte dominera.
Hur ser du på de olika upplåtelseformernas betydelse?
– Olika upplåtelseformer behövs. Något vi har försummat är att bygga småhus och egna hem. Annars tycker jag det är viktigt att upplåtelseformerna blandas. Ägarlägenheter skulle vi kunna se mer av.
Är priserna på egna hem och bostadsrätter rimliga och därmed hushållens belåning ett problem?
– Priserna avgörs av räntor och hushållens inkomster, men också av bostadsbristen. Det stora problemet är kreditrestriktioner som lagts på varandra och därmed blivit en jättebarriär för unga och småbarnsfamiljer. Förstärkt bostadsbidrag för de med svag ekonomi, mer av industrialiserade byggprocesser som pressar byggkostnaderna och mer småhusbyggande skulle lösa många problem.