Den här sidan är en annons

Pansarterrängbil 360 är ett trupptransportfordon som används av Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon. (Foto: Anna Palm/Försvarsmakten)

Livgardet – en viktig del av Sveriges försvar

Livgardet är ett av Sveriges största förband. Ledningen och väsentliga delar av verksamheten finns i Kungsängen. Nu och under de närmaste åren kommer här en kraftfull uppgradering att äga rum som en betydelsefull del av Sveriges militära försvar.

Försvarsmakten anpassar nu sin beredskap på alla fronter. Bakgrunden är givetvis det allvarligt försämrade omvärldsläget, som ytterligare förstärkts efter Rysslands invasion av Ukraina. 

– Det påverkar självklart även oss på Livgardet som fått ett utökat uppdrag i försvarsbeslutet att utvecklas med ytterligare krigsförband i en reducerad brigad. Det är nödvändigt för försvaret av huvudstadsområdet och innebär en avsevärd ökad verksamhet, säger överste Stefan Nacksten, regementschef för Livgardet i Kungsängen.

För närvarande utbildas här årligen cirka 500 värnpliktiga. Här finns dessutom cirka 700 anställda soldater, som ingår i ett aktivt försvar att använda här och nu. Utvecklingen till brigad gör att Livgardets krigsorganisation om några år kommer att bestå av hela 5 000 personer. Det vill säga det totala antalet civila, soldater och officerare som finns tillgängliga vid kris eller krig.

Hittills består verksamheten av fyra vitt skilda insatsförband. Säkerhets­bataljonen arbetar med att upptäcka, motverka och bekämpa olika typer av säkerhetshot. Den motoriserade skytte­bataljonen är specialiserad på strid i skog och stadsmiljö. Militärpolisbataljonen bedriver utbildning och träning av militärpoliser. Det fjärde förbandet, Livbataljonen, är mest känt för högvakten som bevakar de två kungliga slotten, Stockholms slott och Drottningholms slott. 

– Utökningen till reducerad brigad innebär bland annat att vi nu får ytterligare en skyttebataljon. Därmed förstärks vår stridsförmåga väsentligt för försvaret av Stockholm och Mälardalen, konstaterar Stefan Nacksten.

– Utökningen till reducerad brigad innebär bland annat att vi nu får ytterligare en skyttebataljon, säger Stefan Nacksten. (Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten)

Livgardets förstärkta uppdrag innebär även en nödvändig modernisering av själva regementsområdet. Här har militär verksamhet bedrivits sedan 1970. Sedan dess har inte några större ombyggnader eller renoveringar ägt rum. 

– Inte förrän nu, allt med fokus på att vi ska kunna försvara Sverige ännu bättre. Vårt regemente har helt enkelt vuxit ur sin nuvarande kostym, påpekar Stefan Nacksten. 

Högt på önskelistan står bygget av en helt ny kasern med plats för 250 personer. Även övnings- och skjutfält behöver renoveras med nya byggnader. 

– Det här påverkar givetvis inte ortsbefolkningen. Men det gör där­emot det som sker på våra övnings- och skjutfält utanför kasernområdet.

Stefan Nacksten talar här om vikten av att boende i Kungsängen, Bro och Brunna, som är vana att kunna besöka övnings- och skjutfält för utflykter, nu måste bli mer observanta. 

– Vi kommer på sikt att ha betydligt fler soldater och värnpliktiga. Det innebär att övnings- och skjutfält blir mindre tillgängligt än hittills. Det är därför viktigt att alla respekterar våra avspärrningar. Eftersom vi skjuter med skarp ammunition när vi övar har de ett mycket viktigt syfte, poängterar Stefan Nacksten.

Övnings- och skjutfältet är då helt avlyst, alltså stängt för allmänheten. 

– Beträd aldrig skjutfältet när det är avlyst. Passera aldrig en fälld bom. Det är förenat med livsfara även om du inte hör skottlossning. Det finns tydliga skyltar vid alla infarter. Aktuella avlysningar finns även att ta del av på Försvarsmaktens hemsida. 

– Vi vet att vi med vår verksamhet orsakar oväsen och det är ofrånkomligt då vi övar och tränar för det värsta som kan hända. Men det kommer att vara på ungefär samma nivå som hittills. Inte mycket mer eftersom vi har miljötillstånd att ta hänsyn till. Men en sak är säker, vi måste öva. Det handlar om att försvara Sverige.

Till sist lyfter Stefan Nacksten det faktum att Livgardet är en stor och betydelsefull arbetsgivare i Upplands-Bro kommun. Många anställda är bosatta nära regementet, i Brunna och Kungsängen och bidrar på så sätt till lokalsamhället. 

– Det kan även våra värnpliktiga göra som en välutbildad arbetskraft. De är teknik-, maskin- och fordonskunniga och är framför allt ansvars­tagande och vana att arbeta effektivt i grupp. Efter avslutad värnplikt kan de bli en stor och värdefull tillgång på arbetsplatser i Upplands-Bro kommun och runt om i regionen.

För närvarande utbildar Livgardet cirka 500 värnpliktiga årligen. En siffra som kommer att öka successivt. (Foto: Anna Palm/Försvarsmakten)

Att göra värnplikt på Livgardet

Efter tio månader som värnpliktig på Livgardet i Kungsängen börjar det närma sig muck för Erik.

– Det har varit kul att göra värnplikt, det var någonting som jag verkligen längtade efter och jag har trivts så bra att jag troligtvis kommer att ta anställning och fortsätta på 13:e säkerhetsbataljonen. Det som är kul med Livgardet är att vi har skytteförband, militärpoliser och säkerhetsförband. Det är intressant att se hur olika förband jobbar.

–  Jag bor i Malmö så det är långt hemifrån, men Kungsängen är en bra ort och jag blir troligtvis kvar i kommunen efter muck. Som värnpliktig hade jag önskat att det fanns mer att göra när man har ledigt. Vi har Soldathemmet, men det skulle vara bra med något mer liknande det, där man har internet, kan kolla på film och äta snacks till exempel.