Kraftsamling mot trygghet ger resultat

De senaste åren har ett omfattande paket av trygghetsskapande åtgärder rullats ut i Upplands-Bro. Och det har gett resultat. Mätningar visar en positiv utveckling – Upplands-Broborna känner sig tryggare i sin kommun.

Det går inte att peka på en enskild insats som framgångsfaktor bakom den positiva utveckling som nu syns i trygghetsmätningarna. Utan det är summan av de många delarna som ingår i kommunens strategiska arbete för ökad trygghet som gör det.

– Upplands-Bro ska vara en trygg plats för alla människor att bo och vistas i. Vi har gjort ett flertal satsningar de senaste åren och det är glädjande att se att det ger resultat. Vi inrättade ett trygghetscenter i Bro och vi har ökat bevakningen med både väktare och bevakningskameror, för att nämna några exempel, säger Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande. 

I kommunen finns ett politiskt beslutat mål om att inga områden i Upplands-Bro ska klassas som utsatta av polisen, vilken en del av tätorten Bro gör i nuläget. 

För att nå det målet krävs ett spektrum av insatser, från snabba punktinsatser till mer långsiktiga, genomgripande förändringar. 

Camilla Stark är trygghets- och preventionschef i kommunen. Hon understryker vikten av att jobba kunskapsbaserat, det vill säga att ta fram metoder som har stöd i forskning. Ett exempel på det är metoden Effektiv samordning för trygghet, EST, som har tagits fram av Örebro universitet. 

Metoden går ut på att arbeta systematiskt tillsammans – främst kommun, polis och bostadsbolag men även väktare, näringsliv, grannstödjade, nattvandrare och andra delar av civilsamhället.

Att ha en korrekt och gemensam lägesbild är avgörande i EST-arbetet. 

För det används ett digitalt verktyg, Embrace, där nyckelpersoner från kommunen, polisen, fastighetsbolag och övriga samarbetsparter, rapporterar in uppgifter. Det kan handla om händelser, som att det har varit oroligt eller bråkigt på någon plats, eller något i den fysiska miljön, som trasiga lampor eller buskage som behöver åtgärdas för att skapa trygghet.

– En viktig nyckel till framgång är samarbete, säger Camilla Stark som leder trygghets- och preventionsarbetet i kommunen. (Foto: Rosie Alm)

Upplands-Bro kommun ligger i startgroparna för ytterligare en satsning, som specifikt riktar in sig på grovt våld i närsamhället. Satsningen görs tillsammans med lokalpolisen, kriminalvården och Järfälla kommun.

Det handlar om metoden Group Violence Intervention, GVI. Den går ut på att polisen kartlägger kriminella grupperingar och sedan arbetar metodiskt med dem. Budskapet är: ”Sluta döda varandra. Hoppa av – vi hjälper er med alla medel. Eller så fortsätter ni och då försvårar vi för er, för att rädda era och andras liv.”

– Vi kommer att fortsätta att arbeta metodiskt med riktade insatser för att invånarna ska känna förtroende för samhället och polisen, säger Camilla Stark.

Fredrik Kjos är väldigt nöjd med att det i mätningar visar sig att insatserna leder till positiv utveckling. 

– När förtroendet ökar känner sig invånarna också mer trygga. Samhället tjänar både liv och pengar på att människor gör klokare val, säger han.

Trygghet och prevention

Insatser som redan görs:
• Föräldrastöd.
• Samordning och utbildning av kommunens väktare.
• Nattvandrare.
• Grannsamverkan.
• Grannstödsbil.
• Strategiskt samarbete med polis.
• Trygghetsvandringar.
• Trygghetscenter.
• Kamerabevakning.
• Uppsökande socialt arbete till unga och föräldrar.
• Strategiskt arbete inom social hållbarhet, trygghet, brott och kriminalitet, våld, våld i nära relationer, våld och förtryck i hederns namn, våldsbejakande extremism, folkhälsa, alkohol- och narkotikaprevention.