För ett år seDAN fattades beslutet om att projektet Omdaning Bro skulle påbörjas. Kommunen driver projektet som syftar till att vända utvecklingen i centrala Bro. Visionen är att utveckla Bro från en förort med svaga kopplingar mellan bostadsområden till att i stället skapa en sammanhållen plats med småstadskänsla.
– Omdaning Bro kommer att förbättra möjligheterna för alla som växer upp, bor och verkar i centrala Bro. Social hållbarhet är en röd tråd i omdaningen där en levande småstad med livlig och attraktiv närservice ska växa fram parallellt med arbetsplatser och bostäder, säger Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande.
I Omdaning Bro integreras fysisk planering med arbetet kring sysselsättning, trygghet, rekreation och mötesplatser. Inom projektet jobbar medarbetare från olika delar av kommunorganisationen.
– Det är när vi jobbar gemensamt för att skapa förändring på både kort och lång sikt som omdaningen blir möjlig, säger Fredrik Kjos.
En nyckel till att lyckas med omdaningen är att arbeta tillsammans med andra krafter i lokalsamhället, såsom föreningslivet, näringslivet och invånarna.
– Om vi ska kunna skapa en riktig samhällsförändring i Bro behöver vi ta ett helhetsgrepp som kommun och arbeta tillsammans med lokalsamhället, säger Fredrik Kjos.
För att förenkla vad uppdraget går ut på så handlar det om att bygga både fler bostäder och skapa möjligheter för fler verksamheter och ökad samhällsservice.
– Det handlar även om att arbeta med livet mellan husen. Våra gemensamma torg, parker och stråk ska bli mer attraktiva för alla åldersgrupper. I arbetet med gestaltningen är det viktigt att invånarna i Bro också deltar. För det är genom att vi tillsammans utvecklar lokalsamhället som vi skapar gemenskap och småstadskänsla, säger Fredrik Kjos.
Visionen är att utveckla Bro från en förort med svaga kopplingar mellan bostadsområden till att i stället skapa en sammanhållen plats med småstadskänsla. (Foto: Rosie Alm)
Bland annat ska stråket mellan stationen och Bro Torg få mer karaktär av en småstadsgata. Stationsområdet ska bli mer tillgängligt och perrongen ska få två uppgångar, något som är mycket efterlängtat av pendeltågsresenärerna. Bro Torg ska utvecklas så att det blir en attraktiv samlingspunkt.
När man som kommun ska bygga om eller bygga nytt, så ska beslutet om en detaljplan gå ut på samråd. Det vill säga att invånarna ska få ta del av beslutsunderlaget och ha möjlighet att tycka till om det. Omdaning Bro involverar invånarna tidigare i planeringen och på fler sätt än genom samrådsmöten.
– När kommuntjänstemän, byggare och experter tar fram planer involveras invånarna oftast för sent i processen. Vi får bättre kvalitet i planerna när invånarna ges förutsättningar att delta genom att dela sina tankar, idéer och önskemål kring sin livsmiljö, säger projektledare Maria Acaldo.
Det kan behövas lite mer okonventionella idéer för att skapa delaktighet. Till exempel bjöd man in till en Lego-workshop i Brohuset för att få invånarnas idéer till utvecklingen av Bro Torg. Deltagarna i workshopen fick med hjälp av arkitekter och tjänstemän som fanns på plats bygga sina idéer med hjälp av legobitar.
– En viktig nyckel till att uppleva sig vara en del av ett samhälle är gemenskap. Och i arbetet för att åstadkomma det behöver vi vara konkreta och arbeta med såväl yttre faktorer som utsmyckning och trivselbelysning vid mörka stråk, och likväl som att arbeta med att hitta metoder för att fler ska få sin röst hörd, säger Maria Acaldo.
Projektet siktar inte bara på att omdana den fysiska miljön i Bro. Det handlar kanske i ännu högre grad om att skapa attraktiva mötesplatser och aktiviteter som förenar de olika bostadsområdena med varandra. Därför sker en samverkan kring otrygga platser med fritidsgård, föreningar, näringsliv och byggare för att minska möjligheten till det som annars kan utgöra ett hinder för människor att mötas.
Beslutet om projektet togs för ett år sedan. Efter att projektteamet kommit på plats och nödvändiga politiska beslut fattats satte projektet i gång på allvar kring nyår.
Projektet Omdaning Bro pågår fram till 2030.