– Det finns en stor iver att bebygga vår åkermark, samtidigt som vi måste tänka på att ju större befolkning vi blir i kommunen, desto mer är vi beroende av att jordbruket producerar mat. Det är bra att politikerna är medvetna om det, säger lantbrukaren Daniel Riesterer.
Ådö Säteri är ett familjejordbruk. Förutom Daniel Riesterer och hans fru Ulrika, bor och arbetar också deras två barn Jonathan och Ida där. Planen är att de så småningom ska ta över verksamheten vid ett generationsskifte. Ulrika är född på gården, och är tredje generationen på Ådö Säteri.
– Det är omöjligt att driva en gård om man inte också bor på den. Det går inte att hålla på med djur annars. En häst kan smita ur en hage eller något annat kan gå snett. Man måste vara vaken på sin omgivning, säger han.
Text: Cecilie Östby
Foto: Rosie Alm
Just nu är det full aktivitet på Ådö Säteri, bland annat med att köra in tio travhästar. Det är en långsam och successiv process där hästen tränas upp från att bära ett huvudlag till att så småningom dra en skranglig vagn med kusk i bakom sig. Alla hästar tränas för travsportbanorna, och vår förhoppning är att de ska bli framtida tävlingshästar.
– De får förstås gå kvallopp. Men precis som det är med människor så har hästar olika talanger. Om de inte är tillräckligt snabba för att tävla, så blir de mycket uppskattade tränings- och ridskolehästar, säger Daniel Riesterer.
Men det går inte att bara försörja sig på hästuppfödningen. Ådö säteri producerar också foder och gör ensilagebalar – både för de egna djuren och för att sälja till andra gårdar. De ingår också i den ekonomiska föreningen Maskinringen som ägnar sig åt snöröjning och sandning om vintern samt sandsopning under våren och andra sysslor inom de gröna näringarna.
– Samtidigt som vi ser att vår verksamhet med uppfödning av travhästar växer, så växer också våra andra grenar. Nu har vi en jämnt fördelad verksamhet över hela året, säger Daniel Riesterer.
Sveriges bönder är självförsörjande och kan leva på det de producerar. Men de har också ett uppdrag att producera mat för hela befolkningen, samtidigt som Sverige har de hårdaste miljölagarna i hela världen. De senaste åren har gårdarna i Upplands-Bro skapat Lantbruksforum för att dryfta aktuella frågor. De driver lantbruksfrågor och gör gemensamma upphandlingar. Daniel Riesterer är väldigt nöjd med dialogen med politikerna i Upplands-Bro kommun.
– Politikerna ställde upp mangrant när Lantbruksforum bjöd in dem för att diskutera hur de ser på Upplands-Bro som jordbrukskommun, säger han.