Med pendlarmöjligheter till Stockholms city, närhet till natur, bad och fritidsaktiviteter i det intilliggande odlingslandskapet, är förutsättningarna för ett innehållsrikt och långsiktigt hållbart liv närmast optimala.
Mellan Mälarens strand och Bro Station växer Bro Mälarstad successivt fram med på sikt cirka 4 500 nya bostäder. En av de största aktörerna är Riksbyggen som i sin del – Bro Trädgårdsstad – planerar för cirka 1 100 nya bostäder, med byggstart för ett första projekt redan i augusti.
Bro Trädgårdsstad som ligger intill Bro station är en av våra största bostadssatsningar i Stockholmsområdet. Här planerar vi bostadsmiljöer med gemytlig småstadskaraktär, det vi själva kallar matträdgårdsstaden. Vår ambition är att skapa bostadsmiljöer som främjar välmående, social gemenskap och livskvalitet, säger Magnus Forsling, projektchef på Riksbyggen.
Han lyfter speciellt det faktum att hållbarhet i alla dess aspekter är en viktig och självklar del i Riksbyggens omfattande bostadsbyggande. Och är det någonstans det präglar och genomsyrar en hel stadsdel så är det planeringen av Bro Trädgårdsstad.
Med pendlarmöjligheter till Stockholms city, närhet till natur, bad och fritidsaktiviteter i det intilliggande odlingslandskapet, är förutsättningarna för ett innehållsrikt och långsiktigt hållbart liv närmast optimala.
Både förskola och skola kommer för övrigt att finnas i Stadsdelen. Här behövs inget skjutsande med bil, buss eller ens cykel. Tala om ett enkelt och smidigt vardagsliv, till lycka för både barn och föräldrar. I området kommer även grundläggande service som handel, restaurang och café att finnas.
– Våra cirka 1100 bostäder kommer att vara både bostadsrätter och småhus. Med en trivsam variation i bebyggelsen vill vi skapa en småskalig stadsmiljö som möter efterfrågan på många olika typer av boenden. Tanken är att det ska finnas något för alla, säger Magnus Forsling.
Det första projektet, Brf Odlingslunden, 55 lägenheter i flerbostadshus, beräknas att byggstarta i augusti. Lägenheterna är i storlekarna 24 till 92 kvm. Här finns både ytsmarta ettor och tvåor samt flexibla treor och fyror. Fasaderna i tegel och puts smälter harmoniskt in i omgivningen med trevliga balkonger, uteplatser samt en stor öppen och grön innergård.
Under hösten planeras även säljstart av 22 familjevänliga radhus i bostadsrättsform. Båda projekten har beräknad inflyttning i december 2023.
– Med den här mixen av lägenheter och radhus i ett och samma kvarter vill vi tillgodose en boendemiljö för alla, säger Magnus Forsling och ger några exempel.
Det kan vara ungdomar som här skapar sitt första boende eller familjer som behöver en större bostad. Men lika gärna de något äldre vars villa blivit för stor och här ändå har tillgång till en grön och skön natur och inte minst unika odlingsmöjligheter inpå knuten.
– För mig personligen, som arbetat med bostadsutveckling i 25 år, känns det fantastiskt roligt och inspirerande att vi med Bro Trädgårdsstad, som en integrerad del av Bro Mälarstad, kan erbjuda en i mitt tycke unik boendemiljö, framför allt med en rad konkreta inslag av hållbarhet, säger Magnus Forsling.
Att stadsdelen dessutom ligger vid Mälaren är naturligtvis ett stort plus. Här anlägger Upplands-Bro kommun en strandpromenad med solbryggor, kaj med småbåtshamn och en badplats. Bara en sån sak …
Vi har långsiktigheten och helheten
När våra konkurrenter säljer och lämnar över sina bostadsrättslägenheter, börjar vårt viktigaste engagemang – den dagliga skötseln och långsiktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början.
Vi har erfarenheten
Vi har funnits i över 80 år och har utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Under de här åren har vi lärt oss massor om hur man ska bygga och sköta om våra gårdar och hus. Men vi har också lärt oss att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden på alla våra medlemmar hur de vill bo, i dag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull.
Vi är medlemsägda
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar attraktiva boendemiljöer. Vi är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar, företag och offentliga fastighetsägare som kunder.
– Ställ dig i intressekön redan nu på Riksbyggen.se/odlingslunden för mer fortlöpande information om projektets utveckling. Vi vill även tipsa om att ett medlemskap i Riksbyggen Förtur kan löna sig. Som medlem i Riksbyggen Förtur kan du se och välja nyproducerade bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten, säger Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig.
Intill Riksbyggens nya bostäder i Bro skapas nu en odlingsplats för grönsaker och blommor på befintlig odlingsmark. Bro Trädgårdsstad är en matträdgårdsstad för framtiden, där alla är välkomna.
På den gamla åkern söder om järnvägen i Bro, där stadsmiljöer möter landsbygd, skapas just nu en vacker inbjudande plats där människor från hela kommunen, ja från hela Storstockholm kan mötas och tillsammans i olika konstellationer odla mat, relationer och kunskap.
– Här finns unika möjligheter att med odling skapa sociala mötesplatser och ett sammanhang där kunskap, förståelse och integration utvecklas. Det har alla förutsättningar att bli en självklar del i en helhet med bostäder, gårdar, parkområden, skolor och när- service, säger Karin Saler.
Ambitionen är alltså att med odling av god och hållbar närproducerad mat bidra till en stark samhörighet, gemenskap och meningsfulla aktiviteter, där Riksbyggen tar fram själva stommen för odling och samvaro. Innehållet däremot samskapas, förändras och utvecklas av alla de människor som kommer till platsen.
Med stadsodling skapas inte bara en trevlig och njutningsbar bostadsmiljö, utan kanske framför allt en fantastisk möjlighet att ha färska grönsaker på matbordet. Odlingarna blir också en attraktion och en chans till lärande och konkret miljöarbete, både för barn, och vuxna, skolor och förskolor. Det ger förståelse för natur, mat, livets kretslopp och vår hälsa.
Trädgårdsingenjören Johanna Karlén på bilden, har tillsammans med Karin Saler, som är arkitekt och odlare, arbetat fram visionen bakom Riksbyggens trädgårdsprojekt i Bro.
Det är samtidigt en plats för odlingsentreprenörer att utvecklas med ökad praktisk kunskap om odlingstekniker, ätbara grödor, förädling och så vidare. Odlingarna uppmuntrar även till utevistelse för både unga och äldre, att vara i naturen och umgås bortom skärmen.
I ett samarbete med lokala aktörer skapas här möjlighet för de boende att själva odla mat i gemenskap med andra. Här kommer det också finnas möjlighet att köpa närodlade grönsaker, säger Johanna Karlén.
– Vi ser framför oss en vacker och inbjudande plats som tilltalar alla sinnen. Där man tillsammans med andra odlar mat, kunskap och gemenskap. En plats som rymmer många olika aktiviteter och verksamheter i samexistens. Men också en skön plats för rekreation och rofylld vila. Alla är välkomna, plats finns så att det räcker och blir över.
”En sådan vacker och levande plats! Första gången jag kom hit satt jag mest och tittade på alla som fixade runt med sina planteringar. Nu är jag med själv och planerar inför vår gemensamma skördemarknad. Det är skönt att gå hit en liten stund efter jobbet, varva ner och bara umgås en stund med dem som är här.”
Där mark avtäcks för de nya bostäderna ska matjordslagret i möjligast mån tas tillvara och användas i det nya odlingsområdena som Riksbyggen skapar i Bro Trädgårdsstad.
Dessutom kommer befintliga träd och buskar, som är värda att bevaras, att flyttas till odlingsområdena, för att sedan återplanteras i de nya kvarteren.
Under produktionstiden ska även nya växter, buskar och träd odlas fram på odlingsområdet, för att sedan planteras in i de nya bostadsmiljöerna. På det sättet minskas transporter samtidigt som träd, buskar och bra odlingsjord återanvänds.